Eersteklas succesvol met tweedehands fietsen

Gekke dingen gebeuren, let op!

tweedehands fietsenIk hoop dat mijn vorige blog je heeft bemoedigd een normaal verloren zaak niet op te geven. Als je je mondje roert kunnen er gekke dingen gebeuren. Een op het oog onafwendbaar materieel verlies, gebeurtenissen die je misère omkeren tot een klinkende overwinning. In deze blog ga ik het kunstje opnieuw flikken, maar dan in een andere situatie. Tevens voor een andere groep mensen: minima, die er ook bijhoren. Een gehaaide deal met tweedehands fietsen.

Jij als zakenman koopt een splinternieuwe auto én dito topmerk (snor)fiets. Voor minima is dat een sprookje. Die moeten maar zien hoe zij ergens komen met een barrel of de benenwagen door rotweer heen. De bus kan ze nog teveel kosten en is evenmin een pretje. Daarmee reis je tot twee drie keer langduriger dan met de auto. Ik kom deze keer met iets … Geen sprookje, let op!

Twee tweedehands fietsen, ik voer het woord

tweedehands fietsenOoit fietsten we naar een fietsenwinkel in Huissen (bij Arnhem). Toen onder een andere eigenaar en op een ander adres. We waren uit op twee tweedehands fietsen met inruil van onze versleten twee. Want je vervoert er van alles op als je je geen auto kunt permitteren. Bij de fietsenmaker zei ik tegen mijn vrouw: ‘Zoek een fiets uit die je bevalt, ik voer het woord.’. In de zaak kwam de baas op ons af. Ik vertelde hem waarvoor we kwamen. We gingen met een medewerker naar buiten om onze fietsen te bekijken. ‘En deze barrels wil je inruilen bij de aanschaf van twee tweedehands fietsen? Man, we komen al om in tweedehands fietsen. We ruilen alleen in als je nieuw koopt.’ De baas kwam erbij. Ik had niets te verliezen en ging “een gesprek” met hem aan. Mijn vrouw begreep dat ze daar even niet bij hoorde en drukte de snor.

Geen cent te makken, maar…

tweedehands fietsenIk vertelde de man dat we geen cent te makken hadden, maar een zeer ruime kennissenkring hadden. ‘Ik ga je zaak promoten. Straks komen hier veel mensen bij je kopen en niet alleen tweedehands fietsen. Ook nieuwe, bromfietsen, accessoires, alles. Als je ons een keertje matst is dat geweldige reclame voor je zaak, die garantie heb je. Je bent gek als je dit laat lopen! Of durf je nooit eens een risicootje te nemen?’ Ik ging zo even door en … hij zwichtte! Met als klap op de vuurpijl dat hij de “nieuwe” tweedehands fietsen zelfs bij ons thuis zou afleveren! Het toeval wilde wel dat hij drie straten bij ons vandaan woonde, maar oké. Hier had ik met een zakenman te maken, wiens gedachten ik wist op te maken mogelijk groot voordeel uit de deal te gaan halen. Misschien ook uit mededogen en dat sierde hem dan nog eens extra.

En hij gelooft je

tweedehands fietsenZo, jij hebt nu letterlijk een handvat. Natuurlijk ook voor andere dingen dan tweedehands fietsen. Durf je het zelf niet aan, vindt dan iemand in je omgeving die de koe bij de horens pakt. Blijf beleefd, maar handel doortastend. Wees gevoelig voor wat iemand uitstraalt als je pleit en stuur het gesprek. Ga ervoor, je hart moet erin liggen. Geef een mooie ‘bite’, meen wat je zegt, weet dat het werkelijkheid kan worden voor de persoon en hij gelooft je. Of hij waagt het erop. Een zakenman die niets durft is geen zakenman. Verkijk je er niet op, het mag hier om fietsen gaan, wat denk je dat het met je doet als je een overwinning als deze haalt? Wáár gebeurd. Heb je hier oren naar staan? Tof!

Hieronder op mijn blog reageren stel ik op prijs. Zinvolle interactie kan aanvullen en nuttig zijn voor anderen. Ik wens je goede zaken toe en hoop dat mijn blogs je erbij helpen.

 

© onderste foto: Hullie uit NL

6 reacties

6 gedachten over “Eersteklas succesvol met tweedehands fietsen

 1. Erica

  Wat een gaaf verhaal zeg! Soms heb je net dat extra beetje lef nodig om iets te krijgen/bereiken wat je graag wilt.
  Zo zie je maar dat er eigenlijk niets mis is met een “nieuwe” tweedehands fiets. Vorige week hoorde ik een collega praten over http://www.tweedehandsfiets.com . Een platform waar men een “nieuwe” tweedehands fiets kan kopen, geen gejatte martplaats fiets dus. Het enige nadeel is dat er nog niet bijster veel fietsen op staan, maar volgens mij is dit wel een betrouwbaar platform.

  Succes met je nieuwe tweedehandsje :-).

  Groetjes,
  Erica

  Reageren
  1. Ben Gidding Bericht auteur

   Hartelijk dank voor je reactie, Erica. Tevens dank voor je mooie compliment.

   Van gave teksten moet ik het hebben. Dit verhaal is echt gebeurd en je hebt gelijk hoor, soms heb je gewoon ‘dat extra beetje lef nodig’. Vooral als je met je rug tegen de muur staat, zoals wij toen met een uitzichtloze uitkering van de Sociale Dienst. Dan moet je opkomen voor je portemonnee. Je doet er evenmin iets verkeerds mee. Toen ik op de baas inpraatte, hoorde hij mij met licht gebogen hoofd zwijgend aan en toen ik uitgesproken was, had ik kennelijk zijn hart geraakt. Maar, eerlijk gezegd, het moet ook in je zitten, denk ik.

   En ‘een “nieuwe” tweedehands fiets’ bij een betrouwbare bron, in dit geval een fietsenmaker (internet was er toen nog niet of wij hadden het niet), kan prima voldoen voor jaren. Het voordeel dat ik indertijd had was man-tegenover-man-contact. Dan is het een ander verhaal dan langs digitale weg. Ik denk niet dat je dan kunt bereiken wat ik bereikte. Verder las ik van de week dat er véél fietsen gestolen worden en dat ze nogal eens dezelfde week nog op Marktplaats.nl staan! Zo eentje wil je niet kopen. Onze nieuwe tweedehandsjes (het ging niet om één fiets maar om twee fietsen) zijn inmiddels allang weer afgereden en we konden het er goed mee doen. Ze worden ook minder vaak gejat dan nieuwe fietsen, volgens mij. Het is triest om te moeten vaststellen dat je tegenwoordig beter een tweedehandsje kunt kopen dan een nieuwe, tenzij je op de nieuwe bij wijze van spreken 10.000 volt kunt zetten. Tip: Als je een tweedehandsje ergens onderweg op slot zet, zet hem naast een nieuwe of veel mooiere fiets. Grote kans dat de eigenaar een verzekering heeft lopen, jij niet.

   Ik ben blij dat je van mijn verhaal genoten hebt, daar schrijf ik voor. Laat hier gerust vaker van je horen, ik waardeer het. En zit je op Social Media (ik – tot nu toe – op LinkedIn, Twitter en Google+), dan mag je mij ook langs die wegen gerust benaderen.

   Groetjes Ben

   Reageren
 2. Frank

  Beste Ben,

  Super leuk verhaal! Onlangs las ik een aantal statistieken, in Nederland worden er totaal 750.000 gebruikte fietsen verkocht, ‘slechts’ 39% 292.500 via de fietsenmaker en dus ruim 450.000 via andere kanalen. Je hebt diverse aanbieders momenteel, waar Erica het over heeft is enkel van fietsenwinkels, marktplaats loopt vol met advertenties en zie je door het bomen het bos niet meer en dan heb je nog https://www.fietsmarktplein.nl, hier heb ik zelf mijn fiets op verkocht. Doordat je tegenwoordig gemakkelijk het framenummer kan checken op het rdw.nl, kan je ‘safe’ tweedehands fietsen kopen.

  Of je hem uiteindelijk koopt in de winkel of van een particulier.. je moet altijd een beetje geluk hebben;).

  Groet,
  Frank

  Reageren
  1. Ben Gidding Bericht auteur

   Hallo Frank,

   Hartelijk dank voor je reactie en de informatie, waarin ik me prima kan vinden. En altijd fijn te mogen lezen dat iemand je verhaal zo waardeert.

   Met Marktplaats had ik nooit iets op. Mijn dochter heeft er ruime ervaring mee en kan er prima mee overweg.

   In de tijd dat we twee barrels inruilden bij de aanschaf van twee tweedehands fietsen (geen normale fietsenmaker doet zoiets), hadden we geen cent te makken. Een of twee jaar geleden kochten we twee nieuwe fietsen (goedkope Sparta’s) bij dezelfde fietsenmaker, inmiddels onder een andere (jonge) eigenaar. Ze zullen het niet hebben beseft, maar hun indertijd onvoordelige deal voor ze kreeg zo een aantrekkelijker staartje.

   Koop je iets bij een particulier (auto, fiets, …), dan is het prettig als je iemand bij je hebt en het liefst iemand die er verstand van heeft.

   Groetjes Ben

   Reageren
  1. Ben Gidding Bericht auteur

   Hartelijk dank voor deze mooie, complimenteuze reactie, Rico. Kort maar krachtig. Top. Ik hoop dat het je nog eens zo inspireert dat je er ook een memorabele herinnering aan over houdt. Een brutaal mens kan de halve wereld hebben. Met je rug tegen de muur staan, zoals ik indertijd, ik had geen cent te makken, wil ook helpen en motiveren.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *