Verschillende schrijfstijlen – Wat is stijl? (2-3)

verschillende schrijfstijlenGeen sprake van verschillende schrijfstijlen

Als een van de verschillende schrijfstijlen kun je stijl definiëren via een uitdrukking, zoals: Hij heeft een scherpe pen. Zo iemand bakt geen zoete broodjes met zijn schrijfsels. Columnisten horen zo’n pen te hebben. Genoeg flutpennen die slappe titels met eronder zouteloze tekstblokjes in vet schrijven. Bijvoorbeeld in het krantje Metro wemelt het van de columnisten en op enkele uitzonderingen na hebben ze allemaal dezelfde saaie schrijfstijl. Geen sprake van verschillende schrijfstijlen. Voorbeeld. Een tekst als zie afbeelding wekt mijn interesse in een artikel. Ik lees enkel teksten die beginnen met een goede titel en een goed eerste tekstblokje.

Wens je een oplossing?

Emoties bepalen sterk verschillende schrijfstijlen. ‘Flikker op’ heeft een andere emotionele lading als ‘u kunt beter naar huis gaan’. ‘Kankerlijer’ heeft een dusdanige emotionele lading dat je beter je mond houdt en later ‘rotzak’ zegt. Evenmin een vleiend woord maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Wens je een oplossing? Bedaar tot je kunt zeggen: ‘Ik vind het niet netjes wat je deed.’. Op Twitter zie ik van tijd tot tijd plat taalgebruik langskomen en het is verstandig het voorbij te laten drijven, want je hebt niets met “de conversaties” te maken. Soms weet ik een vuurtje te doven via een DM. Wie mij schoffeert blokkeer ik direct en dat is dat. Goede versus slechte stijl blijven verschillende schrijfstijlen. De kunst is geduld bewaren en afstand nemen.

Durf

Van de verschillende schrijfstijlen is er een die durf vraagt. Dikwijls schrijven mensen stukken die sterker zouden kunnen, maar je wilt die baan en je durft het niet aan zó te schrijven en dus schrijf je zus. Je neemt geen risico. De betere beoordelaar van je sollicitatiebrief of ingezonden stuk of column doorziet dat simpel en neemt je niet aan of publiceert je stuk niet. Iemand met een top-CV kan zich een begeleidend flutschrijven permitteren. Gewoonlijk lezen beoordelaars toch alleen de CV’s en hij legt daar in elk geval de nadruk op.

Wie teksten wenst die verkopen

verschillende schrijfstijlen

Wie teksten wenst die verkopen, kan het vergeten als ze ‘laf’ geschreven zijn. Moderne lezers lezen alleen nog teksten die “gekruid” zijn, die opvallen, die je bij de strot grijpen. Teksten die emoties oproepen, niet die emotioneel zijn geschreven. Het zijn twee verschillende schrijfstijlen. In het eerste geval schrijf je zoiets: ‘In de vuurzee verbrandden 143 mensen. Ze waren kansloos.’. In het laatste geval schrijf je zoiets: ‘Als ik die klootzak te pakken krijg die de boel heeft aangestoken!’ en lees je een op emoties gebaseerde zin die je niets doet, want het is geen informatie, je kunt er niets mee. Of vergelijk: ‘De recherche voelt enkele verdachten aan de tand’ met ‘Ze moesten ze tegen de muur zetten en páng!’. In de eerste gevallen raak je emotioneel betrokken en hoop je dat de recherche de zaak oplost, in het laatste geval geeft iemand alleen zijn emoties de vrije loop. Daar heeft niemand iets aan, alleen mensen die zelf ook zo reageren. Die raken bevestigd in hun emotievolle overtuiging.

‘Ja maar seks verkoopt’

Eveneens heel verschillende schrijfstijlen zijn expliciet en impliciet taalgebruik. De bekendste manier van expliciet taalgebruik heb je wanneer je een seksscène op detailniveau beschrijft. Schrijf je voor een pornoblaadje, dan is de stijl “perfect”. Schrijf je daarentegen een roman, dan is de stijl waardeloos. In een roman hoor je zoiets impliciet te beschrijven. De goede schrijver schrijft dat een stel de slaapkamer betreedt. Stop! Hij beschouwt zijn lezers niet als achterlijk. Die weten zelf wel wat er achter die deur gebeurt, dat hoeven ze niet voorgekauwd te krijgen. Het bekende argument ‘ja maar seks verkoopt’ doet niets af aan de slechte schrijfstijl. Die blijft. Ook hier weer verschillende schrijfstijlen.

verschillende schrijfstijlenCéline versus Modiano

Een voorbeeld voor mij van een schrijver met een slechte stijl is de alom bewierookte Céline. Een schrijver met een goede stijl is Patrick Modiano (foto) voor mij. Dat laatste wist ik zo’n twaalf jaar geleden al, toen ik in de Arnhemse centrale bibliotheek passages uit romans van deze voor mij toen nog onbekende schrijver las. Spoedig las ik zijn oeuvre en dat hij de beste schrijver van Frankrijk is. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur 2014. Goede stijl, daar draait het om wat mij betreft; in het leven en in de schrijverij.

Die “kriebel” komt niet

Je hebt boeken die ze ‘pageturners‘ noemen: eenmaal eraan begonnen móét zo’n boek uit. Hoe kan dat? Stijl. Je leest een boek zo geschreven dat je maar niet van de bladzijden loskomt voor je het boek met een zucht dichtklapt. Je hebt ook boeken waarin je vroegtijdig afhaakt en je hoeft niet te weten waarom. Die “kriebel” komt niet. Je leest met niet aflatende onrust: een signaal dat het je niet pakt. Dat heb je ook met films. En met content op websites. Het hoeft niet fout geschreven te zijn, het pákt je domweg niet.

Spannende of saaie content

Je hebt spannende of saaie content. Spannende, goed geschreven content geeft geen garantie dat het verkoopt, maar je hebt er wel een betere kans mee dan met slappe content. Pakkende content is voornamer dan goed geoptimaliseerde content. Heb je het eerste, dan is het laatste meegenomen. Heb je het eerste niet, maar wel het laatste en je wordt makkelijk gevonden, dan is men zo weer weg. Want het leest als de content op dertien in een dozijn websites: saai.

Hieronder op mijn blog reageren stel ik op prijs. Zinvolle interactie kan aanvullen en nuttig zijn voor anderen. Ik wens je goede zaken toe en hoop dat mijn blogs je erbij helpen. De volgende keer deel 3-3.

 

 

©/bron plaatjes resp. babbelzzz.punt.nl; pinguinpablo.nl; Frankie Fouganthin

Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *